Folkart

Folkart, mednarodni folklorni festival

25.–27. 8. 2020

Praznik svetovne tradicije v Mariboru

Mariborski mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart je že več kot tri desetletja zapored prizorišče prikazovanja tradicijske umetnosti sveta. Je eden izmed najprepoznavnejših in najvidnejših evropskih ter svetovnih folklornih festivalov. Skozi leta je pridobil status enega izmed »velike peterice« v folklornem svetu. Je zdaleč največji tovrstni festival v Sloveniji in tudi edini v naši državi, ki je uradno prepoznan s strani svetovnega nevladnega združenja CIOFF® (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels), partnerja UNESCA.

 

Folkart je pisana paleta neštetih barv svetovne ljudske tradicije. Zaradi njega mesto Maribor ob začetku poletja že več kot tri desetletja v tednu druženja folklornih skupin postane svet v malem.

In še ena velika zgodba se je pričela ravno s Folkartom; je namreč predhodnik enega največjih evropskih multikulturnih festivalov na prostem, mednarodnega Festivala Lent.

  

In še ena velika zgodba se je pričela ravno s Folkartom, je namreč predhodnik enega največjih evropskih multikulturnih festivalov na prostem, mednarodnega Festivala Lent.

 

Prvi na svetu sploh - Folkart pod častnim pokroviteljstvom Unesca

Leta 2013 je Folkart kot prvi tradicijski festival na svetu sploh doživel posebno čast; generalna direktorica UNESCA gospa Irina Bokova je Folkartu dodelila izjemno priznanje, in sicer častno pokroviteljstvo UNESCA v luči 10. obletnice konvencije o nesnovni svetovni kulturni dediščini.

Od leta 2019 je Folkart pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

 

Domača in mednarodna priznanja

Folkart je ob svoji 30. obletnici leta 2018 prejel Mestni pečat mesta Maribor.

V letu 2013 je producentka Folkata Alenka Klemenčič prejela visoko mednarodno priznanje za ustvarjanje programa Folkarta, in sicer Srebrno značko svetovne nevladne organizacije CIOFF®.

 

Kulture z vsega sveta na odru Folkarta 

Folkart  že več kot 31 let zapored gosti najboljše in najbolj znane folklorne skupine z vsega sveta, ki so obiskovalcem pričarale vpogled v svojo bogato in barvito zgodovino. V treh desetletjih so prišle z večine celin in držav sveta – preko oddaljene Mehike, Peruja, Čila, Argentine, Urugvaja, Paname, Kostarike, Brazilije ter ostalih južnoameriških držav, od mongolsko obarvane Burjatije, Republike Tuve, Kalmikije in Kabardino-Balkarije, od nam bližnjih vseh držav bivše skupne domovine in celotne Evrope, do vročih afriških biserov Burundija, Kenije in Benina, preko Indije, Indonezije, Singapurja ter eksotičnih Filipinov, do izjemnih novozelandskih Maorov ter biserov Polinezije, kot so Cookovi otoki, otoki Fidži in otok Guam, iz Japonske, ZDA in Havajev ter prostrane Rusije, Ukrajine, Gruzije, Armenija, Osetije ter Kazahstana. Iz vseh ted oddaljenih kotičkov sveta so folklorne skupine v Maribor in ostale slovenske kraje prinesle pravo dragocenost – kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev tradicijske kulture.

 

Mednarodni CIOFF® folklorni festival Folkart je mozaik žlahtnih delčkov svetovne nesnovne kulturne dedičine, z dragocenim poslanstvom ohranjanja identitete narodov sveta. Je ognjemet barv, različnosti, drugačnosti in predvsem močna vez med njimi.

 

V organizaciji Narodnega doma Maribor in ob pomoči članov Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora je Folkart pravi glasnik prijateljstva in vezi med narodi vsega sveta.

Folkart 2020

V času, ko svet pada s tečajev, je še kako potrebno ceniti in ohranjati kulturo, tradicijo ter drugačnost ... pa tudi lastne dosežke.

Iskreno verjamem, da so kultura, umetnost in šport vrednote, ki nas povezujejo, iz nas pa izvabijo tisto najboljše. Kultura je identiteta naroda, je srčika njegovega obstoja.

Bodimo ponosni na naš Folkart in na naš Festival Lent, tujci nam povejo, da smo lahko.

Naj nam ne bo nerodno pohvaliti se. Hvalijo nas po celem svetu. Še v tako oddaljenem kotičku sveta. Od Nove Zelandije, Kube in Južne Amerike do Kitajske in Filipinov, preko Oceanije do celotne Evrope, Rusije ter Mongolije, do oddaljenih dežel Afrike. 

Zavedajmo se, da smo imeli in bomo ponovno imeli vrhunski, edinstven festival, in to dobesedno na domačem dvorišču.

Mariborčani smo gostoljubni, veseli in bojda dobri kot kruh, na pravi strani pravega brega. Takšne nas vidijo tujci, če se že sami ne. Svet, ki nam že 31 let zapored predstavlja svojo kulturo, govori le najlepše o našem mestu in o nas ... zakaj mu ne bi verjeli?

Folkart je okno v svet in dragocen praznik svetovne nesnovne kulturne dediščine. Prvi tovrstni festival na svetu sploh, počaščen s pokroviteljstvom svetovnega UNESCA. Prigaral si je status velikana v odlični družbi desetih svetovnih folklornih biserov. To potrjujejo tuji in domači strokovnjaki, vsi udeleženci, to trdijo prijatelji in celo ne ravno najboljši prijatelji.

V treh desetletjih je k nam prišel že malone ves svet, letos pa je program, rezultat večletnih priprav, odpihnila pandemija. Prizemljila je letala, zaprla meje in nam spremenila življenje. Ustavila je svet.

Ob Sloveniji, naši izjemni skupini Študent, mariborskih Kudovcih, so se nam v juniju, torej v času, ko so Mariborčani vsako leto uživali v zgodbah ter legendah z vsega sveta, obetali vroči ritmi Brazilije, dežele sambe in nogometa, očarljiva, starodavna Južna Koreja, po cvetovih vrtnic dišeča Bolgarija, tudi Šrilanka, »drobna kapljica« v Indijskem oceanu, kot vsako leto pa tudi ena izmed naših republik nekdanje skupne domovine, Hrvaška. In obetala se nam je še prava poslastica; vas mogoče vzkliki »Ka Mate! Ka Mate! Ka Ora! Ka Ora! Tenei Te Tangata Pu'ru-Huru!« spomnijo na kaj posebnega? Seveda, Nova Zelandija,»Dežela dolgega belega oblaka«, kot ji pravijo Maori. Vse te vrhunske skupine so pred pandemijo že potrdile prihod na naš Folkart. Smo se pa uspeli z večino že dogovoriti, da se vidimo na Folkartu 2021, za katerega verjamemo, da bo »korona-free«.

In zdaj? Pripravljamo krajšo in manjšo izvedbo 25. in 26. avgusta (podrobnejši program), v družbi skupin iz sosednjih držav. Ja, manj jih bo, pravzaprav samo dve tuji, Češka in Madžarska, ki skupaj z nami upata, da bosta lahko v naše mesto prinesli del svoje bogate kulturne dediščine. Le tako lahko dosledno upoštevamo vsa določila in navodila NIJZ ter Vlade RS. Pridružili se jima bodo naši Slovenci, FS Tine Rožanc iz Ljubljane in seveda naši ljubi »Kudovci«, AFS Študent iz Maribora. Seveda nad nami lebdi vprašanje, ki si ga v tem času vsi nenehno zastavljamo – kaj pa če … ? Načrtovan program bo izvedljiv samo ob odpiranju Evrope, ali drugače povedano – vsaj nekaj barvitosti sveta bomo doživeli le, če bo stanje ostalo takšno, kot je v tem trenutku.

Želimo biti optimisti, želimo reči »ker hočemo in zmoremo«, vendar nam bo uspelo le z vami ob naši strani. Magari bo letošnji Folkart potekal v »mini različici« ter v senci ukrepov.

Vendar upamo. Predvsem na vrnitev življenja, kot smo ga poznali pred korono. In znali ga bomo ceniti, pa še kako. Pridružite se nam, iskreno vas bomo veseli.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava