Koncerti Sodnega stolpa letos gostujejo v Minoritski cerkvi.

Sodni stolp je tisto festivalsko prizorišče, ki si je skozi leta s premišljenimi programi in nizom nepozabnih koncertnih doživetij ustvarilo čisto svojo festivalsko družino – krog zvestega občinstva, ki ceni žlahten glasbeni izbor in ustvarja čisto posebno festivalsko atmosfero. Letos bo ta sicer nekoliko drugačna, a prav nič manj privlačna, saj se koncerti zaradi obnovitvenih del v stolpu selijo v Minoritsko cerkev. Ta po obnovi navdušuje tako s svojim ambientom kot z odlično akustiko, v kateri boste glasbeni sladokusci zagotovo še prav posebej uživali.

Že prvi večer bo ta odigrala pomembno vlogo – premierni skupni nastop treh vrhunskih glasbenikov, pianista Tineta Grgureviča - Bowraina, vokalistke Julije Djordjević - Shreye in pozavnista Denisa Beganovića - KayKaya (21. 8.) bo v žlahtnem ambientu zadihal s polnimi pljuči ter nas z virtuoznimi improvizacijami in meditacijami popeljal na čudovito glasbeno popotovanje.

Terra Mystica, Terrafolk in sedaj Terra Pop (22. 8.). Nova glasbena dogodivščina s hitroprstnimi mojstri kitarskih (Daniel Černe) in godalskih strun (Klemen Bračko, Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek), pospremljena z zvokom flavte (An Černe). Virtuozi in mojstri improvizacije ostajajo zvesti sami sebi, duhoviti in iskrivi se pogumno lotevajo novih glasbenih akrobacij, s katerimi bodo brez dvoma navdušili zvesto občinstvo, ki njihove nastope spremlja že od legendarnega »ustanovnega« koncerta na Festivalu Lent pred … uh! … več kot dvema desetletjema. Prav gotovo pa bodo kot na vsakem njihovem nastopu začarali sedanje in pričarali tudi nove oboževalce. Pri Terramystici/folku/popu je to pač tako.

Mariborski jazzovski vokalist Žan Hauptman (26. 8.), ki je že s svojimi prvimi skladbami (s singloma Send me flying in Sometimes) osvojil naziv Popevka tedna na Valu 202, bo Minoritsko cerkev napolnil z zvoki jazza, r’n’b-ja in soula.

Če pa imate raje gypsy swing/jazz manouche, pa so prava izbira Flat Hats (27. 8.). Nalezljiva mešanica vrtoglavih ritmov in solističnih akrobacij nas popelje na nostalgičen izlet v zlate čase swinga, jazza in šansona. 

V povsem drugačne, a nič manj vznemirljive glasbene vode vabi Zvezdana Novaković ZveN s komorno zasedbo zbora Grlenice (28. 8.). Uganili ste, raziskovali bomo ljudsko petje in prastari, grleni način petja. Ob sakralnih, obrednih in ljudskih napevih različnih  kultur nas bo poneslo med čudovite zaklade slovanske in balkanske glasbene dediščine.

Festivalsko gostovanje Sodnega stolpa v Minoritski cerkvi v velikem slogu zaključuje Duo Oba (29. 8.), eksplozivna  kombinacija dveh prekaljenih glasbenih mojstrov, violinista in kitarista Saša Olenjuka in klarinetista – ali bolje multiinstrumentalista v najširšem možnem pomenu te besede – Boštjana Gombača. Morda ne bo odveč opozorilo, da je število mest v avditoriju zaradi ukrepov za varovanje zdravja zelo omejeno, zato prosimo, da si pravočasno zagotovite vstopnico oziroma sedež.