Vragolije, ki vedno dodobra razburkajo in vzvalovijo mestne trge ter ulice.

Ko akrobati, čarodeji, klovni, igralci, plesalci in vseznalci Maribor prerodijo v mesto, kjer vladata smeh in domišljija, in v katerem so še fizikalna pravila postavljena na glavo, takrat vemo, da je na obisku Ana Desetnica. Festival uličnega gledališča, ki navdušuje staro in mlado, tudi letos obljublja odlično zabavo in izlete v nenavadne sanjske svetove, v katerih seveda ne bo manjkalo niti ognjenih zubljev. 

A gremo po vrsti. Najprej bomo malce čarali. Ne mi, čeprav bi letošnjemu organiziranju festivala upravičeno lahko tudi tako rekli. Čaral bo priljubljeni Sam Sebastian, ki s svojimi zvijačami in triki vselej znova prelisiči tudi najbolj pozorne gledalce in tudi vse nejeverne Tomaže pripravi do iskrenega aplavza. Bistrot de magie, 21. 8. ob 19. uri, Glavni trg. Za Sebastianom se bodo za vaš aplavz potegovali plesalci Plesne šole Kazina. Mladi gibalci vas s sodobnimi oblikami plesa, prepletenega s cirkuškimi prvinami, popeljejo v svet, kjer v življenje zremo skozi rožnata očala. Oni, 21. 8. ob 20. uri, Glavni trg. Čeprav sobotni večeri (razen če ste nepoboljšljivi  piflar) niso namenjeni šoli, Ana Desetnica tudi to obrne na glavo in tako se boste na najzabavnejši učni uri vašega šolanja poučili o mirovništvu in človekovih pravicah, mimogrede pa še o recikliranju, o neskončni uporabi plastičnih vrečk in celo o tem, kako se zavarovati pred atomsko bombo. Vse to vé Majda. Tista iz Mengša. Upokojena učiteljica matematike v podobi Ane Bezlove je namreč »penzička« s poslanstvom. Majda si je za cilj zadala nič manj kot prepovedati vojno. Namenite ji nekaj svojega časa in ugotovili boste, da se ob tako resnih zadevah niste še nikoli tako zelo zabavali. Vojna je v Sloveniji prepovedana, 22. 8. ob 19. uri, Glavni trg. Nato vas čaka še ena šola. No, pravzaprav ne vas. Razen seveda, če ste zmaj ali zmajklja (tasti in tašče izvzeti). Ognjena zmajska veseloigra nas bo zavrtela med parklje in mrke postave ter nas popeljala na konec sveta, kjer se vse konča in začne obenem, kjer boste želi odgovore, še preden boste sejali vprašanja. Šola za  zmaje, 22. 8. ob 21. uri, Slomškov trg.

Da sobota ne bo eno samo šolanje pa bo med obema učnima urama poskrbela predstava, ki vas bo navdušila s svojo eksplozivno energijo, klovnovskimi vragolijami, pantomimo, improvizacijo, spretnostjo in obvladovanjem
metulja – diabola, s katerim žonglirajo tako osupljivo in visoko (poletel bo daleč nad strehe hiš), da vam bo vzelo sapo. Diabolissimo, 22. 8. ob 20. uri, Glavni trg. Po naporni soboti je še kako prav, da nedeljo pričnete z igranjem. Z igrali, ki so nastala iz zavrženih predmetov in materialov. Kajti vodilo Draga Zadnikarja je, da je vsak material in odslužen predmet primeren za ponovno uporabo, zato vse spremeni v interaktivna igrala. Zelena igrala, 23. 8. od 18. ure dalje, Glavni trg. Igranju sledi tolpa šestih lutk, pripravljenih, da se ob drznih akcijah naužijejo življenja. Stari in drzni, 23. 8. ob 19. uri, Glavni trg. Sledi še en vrtoglav polet z metuljem (Diabolissimo, 23. 8. ob 20. uri, Glavni trg), zaključek večera pa bo ognjen! Zanetili ga bodo artisti skupine Cirkultura z vročim performansom, ki svojo zgodbo pripoveduje s pomočjo manipulacije objektov in teles ter žongliranja z  ognjenimi rekviziti, z akrobatiko in sodobnim plesom. Las Calaveras, 23. 8. ob 21. uri, Slomškov trg. Zadnji večer Aninega obiska v našem mestu bo mimoidočim mešal štrene hudomušni klovn, ki na ulicah išče človečnost (Clamyo, 24. 8. ob 19. uri, Glavni trg), nato pa boste skupaj z Gledališčem Ane Monró ugotavljali, ali v Jadranskem morju že plava poslednja riba. Totalni izlov rib in vse večja onesnaženost z odpadki sta pereči in grozeči težavi vseh morij, tudi našega. Seveda pa bo kljub resni temi vse skupaj zelo zabavno, noro in odštekano; tu bodo igralci poplesavali na hoduljah, tu bo prava ribiška ladja, velika lutka, veliko glasbe in interakcije s publiko – tako kot je to vselej, ko pridejo na obisk Anamonrojevci. Zadnji ulov, 24. 8. ob 20. uri, Glavni trg.