Osnove, da bo lentanje uspešno in nepozabno!

Slišali smo, da razkužene roke baje bolje ploskajo in da naj bi tako dobili še kakšen komad, priklon, minuto več. Da, v vsakem primeru bo poseben Festival Lent. Dobro, saj takšna je prav vsaka izvedba, ampak letošnja bo pa sploh. Ker so tako posebni časi, ponujamo tudi posebna varnostna navodila, pojasnila in odgovore. Da bo lentanje toliko bolj tekoče, uspešno, nepozabno in, kar je najbolj pomembno, varno. Že vnaprej prosimo za razumevanje pri posedanju na prizoriščih. Da, vsepovsod bodo sedeži, le tako lahko vsi skupaj upoštevamo varnostne ukrepe. Najprej ponovimo osnovo:

Osnovnih pet …

1. Najprej? Zdravje. Lentamo zdravi, ne? Gremo!
2. Hop, masko imam vedno s seboj. Ved-no!
3. Z razkuženimi rokami še bolje ploskam.
4. Znancem pomaham z varne razdalje.
5. Obvladam higieno kašlja.

Kako bodo videti prizorišča? Bodo sedeži res povsod? Kolikšna bo kapaciteta, bodo sedeži recimo na Večerovem in Jurčkovem odru? In Oder Triglav v parku?
Da. Na vseh prizoriščih bodo sedeži. Sedišč je zgolj toliko, kot je navedeno v soglasju NIJZ, kar v praksi pomeni, da je za vsako prizorišče omejena in točno določena kapaciteta. Na vseh prizoriščih bodo grafične oznake, table, dobro vidni napisi.

Kaj pa z ostalimi prizorišči, kjer ni vstopnic?
Ta prizorišča (Jurčkov oder, Art kamp, Oder Triglav, KMŠ oder ... ) sprejmejo toliko obiskovalcev, kolikor je razpoložljivih sedišč. Tam bodo t.i. klikerji, s katerimi bodo redarji beležili število obiskovalcev. Ko bo kliker prišel do ničle, bo v prizorišče moč vstopiti le, če ga bo kdo zapustil.

Kdaj in kje vse moram nositi masko? Moram imeti masko tudi na prizoriščih na prostem?
Obiskovalci v zaprtih prostorih nosimo masko od vstopa do izstopa, neprekinjeno. Torej, ves čas. Da, ves čas. Organizator bo za varnost vseh poskrbel, da bo tiste, ki tega ne bodo storili, najprej opozoril, sicer pa napotil k izhodu. Obiskovalci na odprtih prizoriščih vstopimo na prizorišče z masko. Reditelji in osebje vas bodo napotili na sedišča. Ko sedete, lahko maske snamete. Po končani prireditvi pa pred odhodom maske spet nadenete.  

Je razkuževanje rok obvezno?
Varnostniki vas bodo na vhodu napotili k razkužilom, ki bodo na označenih mestih. Najbolj odgovorno bomo ravnali, če si bomo roke razkužili, da. Baje lahko tako tudi bolje in glasneje ploskamo.

Kako, kam, kje ins kom lahko sedim? Lahko sedež izberem sam?
Na prizorišču vas bodo sprejeli reditelji, ki vas bodo posedli skladno z razpoložljivim sedežnim redom. Vljudno prosimo za razumevanje, potrpljenje in uvidevnost. Reditelji bodo obiskovalce napotili do sedežev po sistemu od odra navzven, torej prvi prispeli obiskovalci bližje odru in tako naprej. Večina razpoložljivih sedežev bo postavljena po sistemu 2 po 2, nekaj pa bo tudi individualnih sedežev.

Kaj pa, če nas je več članov skupnega gospodinjstva, ki bi radi sedeli skupaj?
Obiskovalcem bomo skušali po najboljših močeh pristopiti naproti. Odvisno pa bo od posameznega odra, saj so si prizorišča nekoliko različna med seboj. Imate morda kakšen konkreten primer?

Da, recimo že na koncertu Siddharte ali Emkeja na Večerovem odru.
Na Večerovem odru bo premikanje stolov prepovedano, saj bo prizorišče praviloma precej polno ali na meji polne zasedenosti. Če pridete štirje, boste sedeli dva po dva. Trije bodo lahko sedeli skupaj, dokler bo to še možno, sicer pa po sistemu 2 + 1.

Kaj pa na komedijah ali JazzLentu na Minoritih?
Na odru Minoriti, kjer imamo komedije in JazzLent, so sedeži na tribuni tako ali tako pritrjeni. Tam vas bodo redarji napotili najprej na tribuno in na koncu na sedeže na odru, če bomo potrebovali še te. Na komedijah bo možno sedeti skupaj po dva oziroma po eden, kjer se bo na koncu vrste tako izšlo. Na JazzLentu bo tretjina kapacitete sedežev pripravljena za posameznike, preostali tretjini pa bosta postavljeni znova po sistemu po dva, oziroma po eden, kjer se bo na koncu vrste tako izšlo.

Jurčkov oder bo najbrž bolj prostoren in prilagodljiv?
Da, skupino štirih lahko posedemo skupaj, kjer je situacija obvladljiva zaradi manjšega števila obiskovalcev. Jurčkov oder ob Vodnem stolpu bo imel relativno veliko število sedišč, tudi tam vas bodo usmerjali po vnaprej določenem sistemu. Vendar bomo pri tem pazili, da bo do naslednjega obiskovalca ali obiskovalcev 1,5 metra razdalje. V tem primeru bi lahko nastale t.i. prazne cone brez stolov, kjer pa bomo po potrebi umestili en stol, če bi tja sedel posamezen obiskovalec.

Z otrokoma bi radi šli tako v Vetrinjski dvor na otroški program, pa na kakšno delavnico v Art kamp, ter na koncert na Odru Triglav. Bodo redarji hudi, če bodo otroci nemirni?
Ne, ne, hudi ne bodo, prosili vas bodo le, da odrasli nosite maske ob prihodu in odhodu s prizorišča. Družinski člani oziroma osebe iz skupnega gospodinjstva lahko sedijo skupaj, seveda, premikanje stolov bo v Vetrinjskem dvoru možno, vendar le ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra. Enako velja za Oder Triglav v parku. Na prizorišču Art kampa je že skozi poletje v teku protokol, ki ga bodo producenti in tam navzoči obiskovalcem vedno z veseljem pojasnili, razložili ter pomagali.

Bom lahko prizorišče zapustil in se vrnil na dogodek, za katerega imam vstopnico?
Da. V primerih, da obiskovalec zapusti prizorišče s prireditvami z vstopnino med ali pred prireditvijo, mu varnostnik na izhodu vrne odrezek/kupon od vstopnice, s katerim se nato še lahko vrne. Kjer ni vstopnine, je povratek možen le, če prizorišče ni polno zasedeno.

Še to. Kaj narediti, saj vsi poznamo Festival Lent, če začne padati dež in bi šli radi pod (eno) streho?
Takrat vljudno prosimo in obenem opozarjamo obiskovalce, da naj si nadenejo maske (ne glede na to, ali je prizorišče na odprtem) in upoštevajo varnostno razdaljo. Preverijo radarsko sliko padavin in z meteorološkim optimizmom držijo pesti, da čim prej neha. Še vedno je! Se vidimo, samo da bo varno, potrpežljivo in uspešno! Bo? Bo!