Lentovski »firbec« je vedno na(d)grajen

Topla, kaj topla, vroča sreda je bila in bil je tak dan in večer, ko se mali petek začne že praktično v sredo. Videli smo vas, kako ste stegovali vratove in huronsko ploskali 32. Folkartu na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja. Še, še, še. Kako ste še pike in vejice mrmrali na Vladu Kreslinu, s prstom kazali na neskončno zabavnega Saša Stareta in ekipo Pod Radarjem, ki je napolnila StandUpLent. In vse, ki ste začutili usodo sevdaha. Ker to je bil Damir Imamović!

Kar z okna ali klopi

Dve punci sta kukali dol z okna. Kar nekaj vas je splezalo na klopi. Pa pred ograjo, pa za ograjo, pa med ograjo. Samo, da bi videli. Samo, da bi še bolje slišali. Samo, da bi še bolje začutili. Ker to je to! To je bistvo Festivala Lent, to je naša osnova, naša zgodovina in bistvo, to ste vi, to so oni, to smo mi. Saj je bila že torkova otvoritev v dvorani Union posebna, pisana, vrteča se, ampak ko gre Folkart na ulice? Takrat ... takrat se zgodi tista najbolj pristna lentovska radovednost. Glej, glej, tam, to, tisto, vaaaau. Ko je pol ure prekratkih, ko bi še, ko je en dan, saj vemo, skoraj premalo. Že čez dan na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, ko se je opoldan zavrtela madžarska folklorna skupina Bartina iz Szekszarda, smo vas videli, kako vas je premamil firbec.   

Navdušenje pa se ni in ni poleglo, ko se je zavrtelo Srpsko kulturno društvo Maribor pred kužnim znamenjem. Da, bilo je še vroče, ampak kako so se vrteli? Ta mol, te sinkope, te noše? Z nasmehom, ki nasmeji nasmehe. Nismo merili decibelov, ampak čisto možno je, da je to bil najbolj močen aplavz letošnjega Festivala Lent. Robčki v zrak, fotoaparati pripravljeni. Do naslednjega leta! Še bi, še!

Ko še pevko preseneti naslednji komad

Da Žan Hauptman obvlada klavir in mikrofon, smo ugotovili že, ko mu je Emkej odmeril solo kotiček na svojem koncertu na Večerovem odru. No, v Minoritski cerkvi, kjer gostuje Sodni stolp, smo pa ugotovili sledeče: da je Hauptman kar malo prefrigan. Mhm. Je presenetil lastno vokalistko: »Upam, da bo znala besedilo naslednjega komada, haha.« Mimogrede, Survivor od Destiny's Child je bila prav blasfemično dobra.

Ooooo, vidimo vas!

»Težko je kaj pametnega povedat«, je priznal Gregor Volk na Jurčkovem odru. Kako se je smejalo preostalima dvema, zvitima Janezu Dovču in Goranu Krmacu. »Priznamo, ne vidimo vaših obrazov. Oooooo.« In šesti dan je naredil luč. Da je osvetlilo vse te vaše pričakovanja polne in številne obraze, ki ste pač vedeli, kaj se skriva pod že skoraj zaščiteno znamko kvalitete Sounds of Slovenia. »Lepo, zelo lepo, da vam ustreza ta način glasbe. Razmišljali smo, kako bi izkoristili ta prostor. Pa še nismo točno ugotovili, kako.« Nič zato, je pri Vodnem stolpu ravno tako uspelo. Sedem labodov je prišlo in vsaj toliko pevk iz pevske skupine Maroltovke. Ja, Jurčkov oder lahko zazveni tudi tako mogočno, koroško, ljudsko, navdihujoče. Še en koncert, ki bo šel v ušesa kot zdravilen.

Vlado bo vedno Vladek

Pri Vladu Kreslinu je najboljše to, da ne ovinkari. Veste, kateri je bil drugi komad na njegovem četrtem (!) nastopu na Večerovem odru (sicer je najbrž rekorder Jurčkovega in Glavnega odra)? Tvoje jutro. Tretji? Reka. In tako je to šlo. »Dober večer, Maribor!« je vse, kar zadostuje, ko se začne takšen koncert, ki traja skoraj dve uri in ponudi točno tisto, kar pričakuješ, da bo ponudil. Vlado Kreslin je klasika, za katero je prav, da se ji reče, da je klasika. Vrhunsko. Vse pa so povedali objemi, ko ste hodili domov.

Damir Imamović: Sevdah je preplet zgodb

Na neki točki se je zdelo, da so vse tragedije, usode, zgodbe bile pravkar odpete. Pa je prišla nova zgodba, nova usoda, nova tragedija. »Sevdah je preplet zgodb«, je jel razlagati Damir Imamović. Bolj je razlagal, bolj smo vpijali vse, kar je imel ponuditi. In ponudil je pravzaprav vse. Človek, ki se tako razgali, tako odpre, tako preseli v zgodovino in vrne kot kljubovanje, naključje, usoda. Odločil se je, da se bo z vrhunsko zasedbo poklonil tradiciji sevdaha pred 1. svetovno vojno, pred časom, ko je Balkan postal sod smodnika. To je bil sevdah čudnih ptic, nočnega pričakovanja in najlepših besedil, kakor jih je sam označil. Ko bodo mogočen hrast čez leta vprašali, kaj vse je slišal, bo znal na pamet besedila pesmi, ki jih je raznežil Damir Imamović. In vi? Publika, ki pokupi vstopnice, marljivo sede in tako ploska? Hvala, ker ste!

Četrtkovi »zicerji«

Serafine! Do zdaj je že zagotovljeno, da pride vsaj sedem labodov na Jurčkov oder. Idealni pogoji za domači vokalni trio. Dame obvladajo.
Pa smo ugotovili, kdo je bil skriti gost KMŠ odra! Joker Out! Peterec, ki ima resno bazo oboževalcev, dobre komade in tako energijo, da bodo še most strli. Priporočamo, zelo!
Tadej Toš bo danes spet v živo. Za vse, ki ste ostali brez vstopnic, toplo, toplo, toplo priporočamo zlasti sobotno Splickosceno na našem izjemnem StandUpLentu. 
Kot je navada, je bil tudi nocojšnji koncert Dan D: Tiho na Večerovem odru gladko in vnaprej razprodan. Zakaj? Ker so akustiko začeli uvajati prav na Lentu in ker bodo očarali štajerske nimfe, zagotavljajo Tokac in ekipa. 
• Če sodimo po kemiji, ki se je ustvarila na JazzLentu, potem smo z razlogom napisali, da bo težko obsedeti na stolih. Ker, ko se bo zgodila trojica Keïta – Brönnimann – Niggli, bomo dobili pa res pravi mali petek, kakršnega si zaslužimo.

Aja, še to. Vsem res, res, reeees hvala, ker upoštevate, razumete in spoštujete vse omejitve in ukrepe. Hvala, nikoli pozabili!

 

Piše. Jaša Lorenčič