Brez smeha Festival Lent ne bi bil Festival Lent.

In če si v vse prej kot zabavnem letu 2020 kaj zaslužimo, je to prav smeh. Sproščeno hahljanje, smejanje in krohotanje, ki ga iz nas izvabijo uspešnice svetovnih odrov ter največji slovenski mojstri komedije in stand upa, je namreč veliko več kot prijeten način za preživljanje zadnjih poletnih večerov. Je odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema in torej učinkovito orožje tudi za boj proti s »krono« ozaljšanem virusu. In kar je najbolje: v nasprotju s cepivom imamo smeh že na voljo (in to v količinah, ki jih nikoli ne zmanjka, saj ga proizvajamo sproti), je brez stranskih učinkov (no, morda vas bodo naslednje jutro rahlo bolele trebušne mišice, a to je treba pripisati kondiciji) in kar je najpomembneje – je večkrat in nadvse temeljito preizkušeno ter vsem dosegljivo cepivo.

Komedije

Prvo dozo zdravila nam bodo ponudili Amaterji (21. 8.). Nikar se ne prestrašite, ne gre za kakšne ljubiteljske medicince, temveč za naslov uspešnice, ki je v letošnji sezoni zabeležila zmagoslavni pohod po slovenskih gledaliških odrih. Ko se amaterji spravijo k snemanju filma, pri katerem v glavnih vlogah nastopata v hlačah bogato obdarjen znanec in izkušena prijateljica noči, je bolj ali manj jasno, da se bomo odlično zabavali. Film s tremi iksi bodo pod taktirko Matjaža Latina ustvarjali prekaljeni mojstri smeha: Vesna Pernarčič, Vojko Belšak, Vid Klemenc in Nenad Tokalič Nešo. 

Slovenec in pol (22. 8.) je naslednji odmerek cepiva, pardon, smeha, čigar formula stavi na zdravilne učinkovine planinarjenja. Pa ne kar nekega – v igri bo sam Triglav, naš gorski očak in narodni simbol, tisti slabe tri tisočake visok kup skal, na katerega se bojda moraš povzpeti vsaj enkrat v življenju. Saj, če nisi bil gori, nisi Sloven’c, ne? Kaj pa, če se nanj povzpe Perica? 

Zadnje zdravilno smejalno krepčilo, ki ga prinaša letošnja komedija na festivalu, ne bi moglo biti primernejše. Dokazano je namreč, da  redne posteljne aktivnosti jačajo imunski sistem in poskrbijo za to, da se boste valjali od smeha. Slednje velja seveda le za monolog Bojana Emeršiča, zapakiran v predstavo Erotika po Emeršiču (23. 8.). Njegov pogled na moško-ženske odnose je prefinjen, okusen in precej pikanten. Pozorno mu prisluhnite, dokazano je namreč, da uspešne ekshibicije v kuhinji na široko odpirajo vrata spalnic.

StandUpLent

Dodatno dozo smeha boste dobili v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo že tradicionalno domovali mojstri stand-up komedije.
Celoten spored si lahko tukaj, tukaj lahko le še zapišemo, da vas čaka cvetober najboljših te discipline, okronan z nastopom Tadeja Toša. Zato ni skrbi, da bi se domov vrnili brez smejalnomišičnega musklfibra. Tega pripišite lenobi, potolažite pa se z zavedanjem, da ste s krohotanjem in sproščanjem endorfina naredili velikansko uslugo svojemu imunskemu sistemu.

Svet' večer

A to še ni vse! Ljubitelji gledališča boste letos deležni tudi dramske poslastice. Svet’ večer, napeta sodobna kriminalna zgodba v režiji Sama Strelca, prinaša nastop dveh igralskih težkokategornikov, Nataše Barbare Gračner in Vlada Novaka. V predstavi sta z upodobitvijo zasliševalca in zaslišanke požela navdušenje tako kritike kot gledalcev. Predstavo, ki je nastala v okviru Teatra na kulnu, novega gledališkega cikla Narodnega doma Maribor, si lahko ogledate 24. 8. ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma Maribor.