To so prizorišča letošnjega Festivala Lent.

Še dobro, da je osemindvajseti Festival Lent. Ker to pomeni tradicijo. Tradicija pa pomeni Večerov oder, Jurčkov oder, JazzLent, Oder Minoriti – Nove KBM, Art kamp – Oder Triglav, Folkart, Sodni stolp... Saj poznamo, ne? Edino, česar letos pa res ni, je Glavni oder. Vse ostale klasike pa – samo malo, da preštejemo, aha, to je, to je, to tudi je – seveda so. To so prizorišča letošnjega Festivala Lent.

Večerov oder

Kje. Rotovški trg
Vstopnina. Da. Od 5 do 15 evrov
Štart. 21.30

Raje ne bomo napisali, kje je bil letos mišljen Večerov oder. Ker bi bile »lušte« velike. Take, klasične. Ampak ko smo potem našli novo lokacijo... No, potem se je šele začelo cediti. Večerov oder je bil vmes na Trgu Leona Štuklja in lani tam, kjer je bil prej Glavni oder. Ampak saj smo tudi Festival Lent že imeli na Rotovškem trgu: tam je bil JazzLent, tam so bile komedije. In tam so bili, še pred nami, kultni koncerti. Tudi Ekaterina Velika, mhm. Pa še in še. Zatorej gremo na kultno lokacijo in to s programom, ki bo na zgodovinski trg privabil klasiko. Nekateri so že povedali, da se bodo preoblekli v akustiko, recimo Dan D. Vlado Kreslin ima črno kitaro vedno s seboj, Zoran Predin z Lačnimi Franzi najbrž tudi. Prav tako Siddharta. Bo pa toliko večji izziv, kako bomo sedeli na Elvis Jackson, Emkeju, Koala Voice... Ampak ambient! Ta pa bo!

Jurčkov oder

Kje. Pri Vodnem stolpu
Vstopnina. Nikoli ni bila in, kar se nas tiče, nikoli ne bo.
Štart. 20.00

Jurčkov oder je klasika, ki je (p)ostala klasika. Tudi ali pa še posebej ob Vodnem stolpu, ker so spomini tako na novo dragoceni. Jurčkov oder je poosebljal Festival Lent, ko se je nagibalo čez Stari most, in ga pooseblja, ko se zgodijo tako simpatični koncerti tam doli ob Dravi, kjer se je tudi vse začelo. Morda celo ni nikjer bolj klasično, kakor prav na Jurčku, če se nas vpraša. Stopnice, galebi, labodi, drevesa, vino, pivo, Pero Lovšin, Leonart, Serafine, Simpatico in Papir...

Sodni stolp

Kje. Minoritska cerkev
Vstopnina. Razen treh koncertov brezplačno
Štart. 19.30

Pa je dočakal selitev še tisti oder, ki se doslej edini ni selil. Če pa je imel ime po stolpu, ki je tam že par sto let. Mi mu zato zdaj pravimo Sodni stolp gostuje. Ne moremo, da ne bi. Prvo kot prvo, preselil se je samo par metrov stran, zdaj, ko domicil doživlja krasno prenovo. V Minoritsko cerkev, kjer je, če še niste bili po prenovi, vse drugače, kakor je bilo nekoč med tramovi in tepihom na kultnih afterjih, ampak obenem bo tudi vse, kakor je bilo, če vemo, da bo tam Terra Pop (saj veste, kdo so), pa neprekosljivi Duo Oba, Zvezdana Novaković Zven z Komorno zasedbo Grlenice, Bowrain... Kar šteje, je ambient. Sodni stolp je slovel namreč prav po tem, da je našel, ohranil in razširjal svojo zvesto publiko. Tudi s slanimi ribicami, seveda. Letos si bo Sodni stolp vzel prosto v ponedeljek in torek, ampak saj jim privoščimo, ne?

Minoriti – Oder Nove KBM

Kje. Minoriti oziroma letni avditorij Lutkovnega gledališča
Vstopnina. Da, saj smo že vajeni.
Štart. 21.30

Če se kje dogajajo vrhunci, ki so pogosto presežki, o katerih se tisti, ki so tam bili, pogovarjajo še doooolgo, je to zdaj že klasičen oder Minoriti – Oder Nove KBM. Na tisti tribuni in tistih sedežih v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor se zgodi, kar se ima zgoditi. In če kje, imamo prav tam zvesto občinstvo, ki se rado bodisi nasmeji ali pa razgiba ušesa. Saj zdaj že vemo, kako gre, ne? Začenjamo s tremi komedijami, ki so vse po vrsti hiti, nato pa vselej skrbno, butično, preverjeno prebrskan nabor JazzLenta. Spodaj pod tribunami je pa lokal, kjer vam zažvižgajo glasbeno željo, če ste res vztrajni.

Salon glasbenih umetnikov

Kje. Dvorana Union
Vstopnina. Ne.
Štart. 19.30

Ne tako dolgo nazaj je eden naših najbolj zvestih poslušalcev Gero Angleitner dal roko v ogenj, da je v Dvorani Union res zelo dober zvok tudi na balkonu. Zatorej, če greste gor – balzam za ušesa. Sam sicer bolj sedi nekoliko zadaj in ob strani, ampak res zagotavlja, da je izkušnja klasične glasbe prav tam prekrasna. In mi lahko zgolj prikimamo in damo še sami roko za Salon glasbenih umetnikov. Ko ste enkrat v »unionski«, padete noter. Karkoli boste izbrali, bo delalo. Letošnji program ima vsega veliko: mnogo flavt, dosti kitar, mnogotero godal. Bo, bo, bo.

StandUpLent

Kje.Vetrinjski dvor
Vstopnina. Mhm. Vse po 10 evrov, razen Toša, ki je 20 evrov.
Štart. 20.30

Zdaj vas že poznamo. Mhm. Tiste, ki kukate noter v Vetrinjski dvor. Poznamo vas, ker že vemo, da vas bomo srečali še na notranji strani. Ker smeh je tako, khm, nalezljiv, da se dejansko zgodi tista samozaobljuba »naslednjič bom pa kupil karto«. In kar je najbolje: Vetrinjski dvor je v pogonu tudi v teh časih, preverjeno smo se tam smejali tudi z omejitvami. In kako je bilo? Predobro. Mogoče še boljše, če je to sploh možno. Letos pa sploh, ko prihaja tudi »Splickascena«, za povrh pa vsi domači klasiki od Lucije Čirović do Perice Jerkovića in nepozabne domače Bande Ferdamane. Aja, da se o Tadeju Tošu na tako majhnem prizorišču sploh ne pogovarjamo. Ne čakajte na napis razprodano.

Art kamp in Oder Triglav

Kje.Mestni park
Vstopnina. Seveda ne.
Štart. Art kamp od 9-13 in 16-19, Oder Triglav ob 19.00

Ste videli tablo, ki jo imamo čez poletje v Art kampu? Morate jo videti. Mo-ra-te. Boste videli, na koliko distance je – ljubezen. Bo dan še lepši. Zlasti v teh časih, še bolj pa vročih dnevih sta Art kamp in Oder Triglav nekaj, čemur bi v športu rekli »zicer«. Zjutraj delavnice, zgodaj opoldan pravljice, ples in glasba, zgodaj zvečer pa najbolj open-air koncerti, kar jih imamo. Bilbi, 2B, Kontra kvarter... Ni, da ni. In še enkrat: na prostem. Pod vedrim nebom.

32. Folkart

Kje. Glavni trg,Trg Leona Štuklja & Dvorana Union
Vstopnina. Samo za otvoritev morate dvigniti brezplačne vstopnice, sicer ne
Štart. Četrtek, 27.8. ob 20.00 & Petek, 28.8. ob 10.30

Kako prehoditi svet, če svet ne sme hoditi? Hm. Potem se gre pač lahkih nog naokrog. Kje? Povsod, kamor seže pogled, lepota zasanjana, kjer najši lepši je svet, kje lepše je kot doma? Zato bo letošnji Folkart tako poseben. Za 32. obletnico Mednarodnega CIOFF folklornega festivala bo pri Vodnem stolpu na ogled razstava Okno v svet, sam Folkart pa se bo zgodil na mestnih ulicah in trgih v petek, 28. avgusta. In da, tudi tuje folklore bodo! Iz Madžarske prihaja folklorna skupina Bartina (Szekszard), iz Češke pa Kyjov (Kyov). Domače barve bosta zastopali skupini Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane ter Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora. Pripravite fotoaparate!

Pozor! Muzika na cesti!

Kje. Fontana na Lentu, Glavni trg, Trg Leona Štuklja
Vstopnina. Joj, itak ne!
Štart. Vedno ob 20.45, občasno pa tudi ob 11.00/11.15 & 18.00/19.30

Ravno letos smo še sami ugotovili, zakaj imamo klicaj v Pozor! Muzika na cesti. Pardon, ne enega, kar dva! Ker se je ta cikel začel že prej, glasno prepeva po ulicah že čez poletje. Da, da, to je že utečeno, leze, poje in miga po mestu. Bi radi izvedeli, kje je Lent črpal svojo inspiracijo? No, tukaj. Kar tri lokacije ponujamo: letos še posebej privlačen Glavni trg, kjer bo oder pri Alojzijevi cerkvi, nezgrešljiv Trg Leona Štuklja ter večno lokacijo Fontana na Lentu, kjer smo vsak večer. Večino dni lahko klicaj ujamete že dopoldan, vedno pa ob večernih urah.

KMŠ oder

Kje. Dravska ulica
Vstopnina. Ne, ker ne.
Štart. 21.00 prvi, 22.00 drugi

Nikoli ne bomo pozabili, kako je Emkej lani preverjeno zinil, kje se najboljše sliši na KMŠ odru, nekdanjem Jurčku: »Tam pri tonskem!« KMŠ oder je garancija dobrega večera za ovinkom na najbrž najbolj kultni lentovski ulici, Dravski, kjer so včasih rinile gor kočije, kar se še danes zdi nepredstavljivo, ampak je res. KMŠ oder je čarobnost pod lučkami, je najbolj prepevajoče sedenje za mizo, je sodoben program za večne duše. Aja, pa skritega gosta imajo v četrtek. 27. avgusta. Če to ni fajn vabilo...

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica na Lentu

Kje. Glavni trg, Slomškov trg
Vstopnina. Ne, ne, ne.
Štart. Od prvega petka do prve nedelje. 19.00 in 20.00 ter 21.00 v petek in soboto

Kako smo jo pa pogrešali! Uuuuu! Če koga, pa dobro staro Ano. Katero Ano? Ano Desetnico! Ker ko gre Ana Desetnica okrog ravno ob sončnem zahodu gori, doli, naokoli po mestu... Se zgodi. Vsa domišljija butne, trči, vzkipi, navdahne in napoji mesto. Zato se splača prve štiri dni, torej od petka do nedelje, sprehoditi med Glavnim in Slomškovim trgom. Verjamemo, da se klovnov ne bojite.

GT22

Kje. Glavni trg 22.
Vstopnina. Neeeee.
Štart. Najprej med 16.00 in 22.00, nato od 18.00.

GT22. Znali smo mu reči tudi najbolj seksi kotiček, tam kjer Židovski trg kuka proti Dravi. Letos vas bodo tam vodili po razstavah, sicer pa od prvega dne krenejo s sklopom Madžarska 2018 in vas vabijo v Caffe Budapest. Ovinek, ki lahko gladko postane avtocesta.

Centralna postaja

Kje. PročeljeKoroške ceste 5
Vstopnina. Ne, ne, ne.
Štart. 20.00 do 23.00

Mimo ste, če ste redno v Mariboru, že gotovo šli, pa morda niste niti vedeli, da ste šli. Centralna postaja je na Koroški cesti 5, zdaj, ko je cesta doživela prenovo, jo boste morda toliko lažje našli, njen prelep beli obod. Tam je letos v sklopu Pekarna magdalenske mreže – StopTrik MFF. Vsak dan se splača obstati, pogledati pročelje in spoznati tehniko stop trik animacije.