Rotovški trg bo srce letošnjega festivala!

Letošnji festival bo resnično utripal drugače, a v času koronavirusa je skrb za zdravje prioriteta slehernega odgovornega prireditelja dogodkov. Že v prvih dneh po izbruhu smo v Narodnem domu Maribor dokazali, da sodimo mednje in da nam lahko zaupate. Največje festivalsko prizorišče smo tako letos uredili na Rotovškem trgu, saj dopušča dosledno izvajanje vseh določb in napotkov NIJZ. Ker avditorij v skladu z odredbo ponuja le komaj nekaj čez 300 mest, moramo dostop omejiti, zato si bo za vse koncerte potrebno pravočasno zagotoviti vstopnico, na prizorišče pa bo potrebno vstopati z masko, z razkuženimi rokami ter upoštevajoč predpisano razdaljo. A prepričani smo, da vse to ne bo zmanjšalo zadovoljstva in užitka ob koncertih v živo – spomin, kako zelo smo jih pogrešali in si jih želeli v času karantene, je zagotovo še dovolj živ.

Rotovški trg bo torej srce letošnjega festivala, Večerov oder pa bo na letošnjem »koronsko-kompaktnem« festivalu ponosno prevzel vlogo Glavnega odra. In to povsem upravičeno, saj bo poskrbel za kar nekaj festivalskih vrhuncev.

Že prvi večer bodo udarili težkokategorniki. Siddharta (21. 8.). Kaj zapisati o njih? Opisovati jih z visokoletečimi pridevniki bi bilo vsaj tako nesmiselno kot nositi goloba v Benetke. Vse, kar je treba vedeti o eni najuspešnejših slovenskih rockovskih zasedb vseh časov, je namreč več kot jasno v trenutku, ko zavzamejo oder in s prepoznavnimi rifi ter nezamenljivim vokalom Tomija Megliča preplavijo ušesa, stresejo drobovje in razmigajo okončine. Letos mineva 20 let odkar je izšel njihov prvi album ID in jih izstrelil v rockovsko ozvezdje.  Častitljivi jubilej obeležujejo z novim posnetkom albuma v živo: ID20. Obeta se torej več kot le koncert. Obeta se slavje! 

Drugi večer se bomo pozibavali v ritmu reggaeja in tako na najprimernejši način užili poslednje dneve brezskrbnega (beri: počitniškega) poletja. A Siti hlapci (22. 8.) ponujajo veliko več kot glasbeno kuliso »na izi«. Mariborčani, ki so doslej izdali dva uspešna albuma in se  trdno usidrali na slovenski glasbeni sceni, rastafarijanstvo, ki so mu zavezani vse od prvega nastopa, jemljejo presneto resno: življenje brez
alkohola, cigaret in živil živalskega izvora ter ljubezen v vsej svoji sociološki in filozofski širini sta v genskem zapisu tako članov zasedbe kot njihove glasbe. Za festival, ki slavi življenje, več kot prava popotnica.

V sredo bomo zapluli v povsem drugo smer, krmilo Večerovega odra bo namreč prevzel raper in hiphopovec Emkej (23. 8.). Lokalmatador se je že zdavnaj prebil v prve bojne linije te glasbene zvrsti pri nas, na svoje tokratno festivalsko gostovanje pa bo prišel s svojimi Muzičari.

Presenečenj polni so vselej nastopi Prismojenih profesorjev bluesa (24. 8.), ki s svojo značilno glasbeno mešanico energičnega bluesa in rocka, začinjeno s prvinami funka, countryja, jazza in psihadeličnega rocka dokazujejo, da so tudi (prav nič trčeni) profesorji izvirnosti.

»Še je upanje za slovensko glasbo«, se glasi komentar pod uspešnico Ker tu je vse tako lepo, indie carjev Koala Voice (25. 8.). Prodorni, sveži in drzni, predvsem pa neobremenjeni (med vzornike, ki so zaznamovali njihovo glasbeno govorico, prištevajo tako Gorillaz kot Velvet Underground in Beatle) so v velikem slogu osvojili domačo in tujo publiko, spretno krmarjenje med punkovsko ostrino in disko plesnostjo pa kronajo še izvirna, duhovita besedila. 

Komentar, ki smo ga navedli ob Koala Voice, še kako velja tudi za njihove lentovske sopotnike, zasedbo MRFY (25. 8.). Indie rock v najžlahtnejšem pomenu besede. Kljub mladosti izkušeni in z bogato kilometrino izbrušeni glasbeniki, katerih odlike še prav posebej zablestijo v živih nastopih. In kar lepo pozabite na Murphyjev zakon, ki pravi, da če gre kaj lahko narobe, bo tudi šlo narobe. Po njem poimenovani MRFY in Koala Voice so popolna kombinacija, pri kateri prav nič ne more iti narobe. Nasprotno, vse bo popolnoma tako, kot mora biti za odlično festivalsko doživetje.

Mladim upom sledi težak (zgolj po ugledu, da se razumemo) paket starih mačkov. Vlado Kreslin (26. 8.), Dan D (27. 8.) in Lačni Franz (28. 8.) ne potrebujejo nikakršnih napovedi, pomislite zgolj na tisti pregovor o vinu. Poet prekmurskih ravnicnas bo zvabil v mehak objem melanholije, prepletene z rokerskimi notami in podložene z besedili, ki zlezejo pod kožo. Dan D sporočajo, da pridejo »očarat dravske nimfe in njihove neustrašne ljubimce «, pa še to čisto tiho, da, kot so zapisali, »ne prestrašimo poletja«. Lačni Franz, ki so letošnje, kar se glasbenih  izdaj in novosti tiče, dokaj anemično poletje razburkali z novim albumom, bodo poskrbeli, da naša kri ostane rdeča in – vroča. Pa brez skrbi, Vaterpolist in Praslovan bosta prav gotovo tudi udarila.

Za zaključek nas čaka še eno slavje: enak častitljiv jubilej kot prej omenjena Siddharta, torej dve desetletji miganja na sceni, obeležujejo  tudi Elvis Jackson (29. 8.). Punkrockerjem je v teh dveh desetletjih uspelo osvojiti ne le domačo temveč tudi evropsko publiko in prodreti na koncertne odre širom Evrope, kjer so nastopali z velikani, kot so Faith No More, Sepultura ali Asian Dub Foundation. Uspešno kariero bodo poredni ajdovski dečki, ki slovijo po odštekanih, s pozitivno energijo nabitih nastopih, proslavili s koncertom novih in starih uspešnic
v posebni izvedbi »pol elektrika, pol akustika«. Torej še eno noro in nepozabno proslavljanje!