Kam vse bi bilo treba iti? Tole je zgolj nekaj med namigom, predlogom in zapovedjo.

Zdaj vemo že dolgo, tudi mi. Kako jo obračamo okoli. Mhm. Našo programsko zloženko je namreč možno obračati okoli na številne načine. Najpogostejši je pa tisti v kontra smeri urinega kazalca. Kdaj se to zgodi? Ko se je (pre)težko odločiti, kam bi šli. Kam, kdaj, kaj pa če, pa tega ne poznam, pa ... Zatorej mini pomoč. Tole je zgolj nekaj med namigom, predlogom in zapovedjo.  

Emkej & Muzičari

Kdaj. Nedelja, 23. avgust, 21.30
Kje. Večerov oder na Rotovškem trgu
Eno je nostalgija, drugo pa je, ko nekdo s prstom pokaže ne samo kaj je nostalgija, ampak tudi to, zakaj Festival Lent vedno na novo izumljamo, razumemo, ga opisujemo in spominjamo nanj. To, kar je lani na prepolnem KMŠ odru povedal in uprizoril Emkej. Že zato ga lahko priporočamo, čeprav je tudi Večerov oder vsak dan poln avtorjev, ki znajo povedati pretekle zgodbe. Da, vsi. Od že razprodane uvodne Siddharte, ki pride k nam šele drugič, do MRFY in Koala Voice ter Prismojenih profesorjev bluesa, da se o Sitih hlapcih in Elvis Jacksonih sploh »ne menimo«. Emkej ima ob sebi postavo z imenom Muzičari, ki, verjemite, upravičijo ime. Sicer pa ima Večerov oder napis »priporočamo« prav vsak večer. Zakaj? Zato. Ker ja.

Terra Pop

Kdaj. Sobota, 22. avgust, 19.30
Kje. Sodni stolp gostuje v Minoritski cerkvi
Nismo zaman že v našem uradnem programu zapisali, da bi bilo pa »tole greh zamuditi«. Ker vemo, kakšen pečat je pustila skupina TerraFolk, kjerkoli je že »skotičkala« naš Festival Lent. Ker to bo zgodovina, večplastna. Najprej, prav letos je minilo 20 let, odkar so se TerraFolk prvič srečali v Sodnem stolpu. Ja. Dvajset. In leta so šla mimo, kar smo imeli kultne afterje, Mladinin oder in anekdote polne malhe prav tam, v zdaj že lep čas lepo prenovljeni Minoritski cerkvi. Tole ne bo premiera, ker bo sobota, ampak ja. Stari Festival Lent kuka k novemu skozi ta čas, prostor in postavo!

Simpatico & Papir

Kdaj. Sobota, 22. avgust, 20.00 in 21.30
Kje. Jurčkov oder
Dandanes je težko (na)povedati, kaj bi lahko bil presežek na letošnjem Festivalu Lent. Konkurenca je prevelika. In ko gre za Jurčkov oder, ki je izpod mosta pa tja ob Dravo ponesel duh festivala, ki ga hodimo vonjat, je ta konkurenca, pardon izrazu, nesramna. Ampak, evo: že petkov nastop skupine Leonart, ki bo po reki navzdol splavila Moje mesto Kajetana Koviča, je »ziherica«. Toda dvojec Simpatico & Papir? Sploh, ko se bo zgodila zasedba z Majo Keuc kot gostjo? In ja, zraven bo še Ana Bezjak. Pa vse najboljše, kar zna mariborska instrumentalna pop rock scena zbrenkat? Če vam ne zneseta ne petek in ne sobota, pa Dimek & Davor Klarič v nedeljo. Ali pa kadarkoli. Labodi bodo vedno tam.

Las Calaveras

Kdaj. Nedelja, 23. avgust
Kje. Slomškov trg, 21.00
Uradno bo na Jurčkovem odru nastopil četrtič. Sicer pa, em, če bi prav šteli, petič. Ker Pero je tako dolgo okrog, da je nastopil na Jurčkovem odru že 26. junija 1995, še preden se je ta poimenoval po nepozabnem Juretu Lipušu, ki je takrat še »direktoroval« po Lentu. Lovšin je tradicija, je klasik, je definicija Lenta. Tvori Festival Lent. Če kdo, namreč vedo oni s priimkom, ki se konča na -in, kaj je Lent bil, kaj je in tudi kaj bo. Vlado Kreslin in Zoran Predin bosta nastopila na Večerovem odru, prvi z Malimi bogovi v sredo, 26. avgusta, Predin pa z Lačnimi Franzi tisti drugi petek. Za domači »zicer«: Emkej z Muzičari na Večerovem odru v nedeljo.

Pero Lovšin

Kdaj. Ponedeljek, 24. avgust
Kje. Jurčkov oder pri Vodnem stolpu ob Dravi
Uradno bo na Jurčkovem odru nastopil četrtič. Sicer pa, em, če bi prav šteli, petič. Ker Pero je tako dolgo okrog, da je nastopil na Jurčkovem odru, 26. junija 1995, še preden se je ta poimenoval po nepozabnem Juretu Lipušu, ki je takrat še »direktoroval« po Lentu. Lovšin je tradicija, je klasik, je definicija Lenta. Tvori Festival Lent. Če kdo, namreč vedo oni s priimkom, ki se konča na -in, kaj je Lent bil, kaj je in tudi kaj bo. Vlado Kreslin in Zoran Predin bosta nastopila na Večerovem odru, prvi z Malimi bogovi v sredo, 26. avgusta, Predin pa z Lačnimi Franzi tisti drugi petek. Za domači zicer: Emkej z Muzičari na Večerovem odru v nedeljo.

Damir Imamović: Singer of Tales

Kdaj. Sreda, 26. avgust, 21.30
Kje. JazzLent v Minoritih na odru Nove KBM
Ko gre za JazzLent, je tako: ni fer, ni pošteno in ni prav. Izbrati en vrhunec? Za JazzLent bi si morali že v našem spletnem programu izmisliti novo besedo za »priporočamo«. Ampak tale je še topla: Damir Imamović, virtuoz, ki je pomladil in še postaral bosanski sevdah hkrati, je prejemnik »nemškega grammyja« za sedmi, še zelo svež album Singer of Tales. Že zasedba Greg Cohen (kontrabas, ki je igral z »vsemi«, od Johana Zorna do Toma Waitsa), Ivana Đurić (predirljiva violina) in Derya Tükan (turški mojster 3-strunske različice lire) je čisti »zicer«. Ko pa zadehti še Imamović ... Baščaršija je težko bližje. Sicer pa čisto res: JazzLent ima kljub omejitvam brezmejne možnosti, da se vam, na varni razdalji, odrola.

32. Folkart

Kdaj. Sreda, 26. avgust
Kje. Glavni trg, Trg Leona Štuklja
Obstajajo dnevi, ki niso dnevi. So tedni v dnevu. Saj razumemo, če to zveni preveč mamljivo, toda če vemo, kaj je aktualna situacija pomenila za naše izhodišče, naše bistvo, naše vse – Folkart – potem bo sreda, 26. avgusta, vrnitev k vsemu, kar smo. Vsi mi. Zato bo to dan, ko bomo najbolj vedeli, kaj še pomeni pristno druženje, veselje, tradicija. Potem, ko bomo Folkart seveda otvorili dan prej (25. avgust) v dvorani Union. Češka skupina Kvyjov prihaja iz prestolnice folklore, tradicijo ima od leta 1942, zato si lahko samo predstavljamo, kakšen žur bo. Še zlasti, ko bo nastopila madžarska folklorna skupina Bartina iz Szekszárda, kjer so lahko najbolj ponosni na dragocene, ročno izdelane kostume. In ko k temu dodamo še naši domači skupini iz Maribora in Ljubljane ... !

SplickaScena

Kdaj. Sobota, 29. avgust, 20.30
Kje. StandupLent v Vetrinjskem dvoru
Izbirati vrhunce, sploh, ko pomisliš, kako ti je pivo šlo skozi nos od smeha, je približno tako, kot da bi izbiral, katera pijača je bila najboljša na noč, ki je bila ultimativno predobra. Vse so bile dobre, ne? No, tako je s štosom, vicem, smehom v Vetrinjskem dvoru. Ampak predlog? Lani je zmagala nedelja, črna nedelja, letos pa bi stavili na kombinacijo domačega torka (štajerski stand up večer), če ga še niste ujeli, ker bo ponudil svojevrsten derbi z zadnjim večerom, ko bo po »greatest hits« Luciji Čirović (torek) in Tadeju Tošu (četrtek) pridalmatinkala SplickaScena. Četverica ima materiala v dolžini fuzbal tekme. Kako se že reče? Naprid bili! Nastop, ki bo v pristni dalmatinščini spomnil na vse naše dopuste.

Rubrika »Če samo pridete mimo, ne morete zgrešiti ...«

Art kamp / Oder Triglav. Najboljše bo, da pridete večkrat. Čim večkrat. Če pa že samo za en dan, pa tako, da bo to res celodnevna izkušnja. Za vso družino. Ker je res za vsakega nekaj. Dnevne delavnice, ob katerih boste pozabili na čas in nato ob 19. uri na Odru Triglav naleteli na Bilbi, 2B, Grooveland ... Park je naša večna prihodnost.

Salon glasbenih umetnikov. Naš predlog? Poskusite vsaj enkrat. Ker boste potem še vsaj enkrat. Domače, mlade, zagnane in predvsem talentirane sile, s katerimi ne morete zgrešiti. Je oddih, ki napolni baterije.

Otroški program v Vetrinjskem dvoru. Legenda pravi, da so nekoč vsi otroci ostali brez večernih risank. Pa nihče ni jokal. Zakaj, kako, kje? Vsak večer med Festivalom Lent ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru. In tako bo tudi letos. Marko bo Skakal, Živ žav bo, peli bosta Damjana Golavšek in Romana Krajnčan.